Fibermull: Vad är det och hur används det?

I jordtillverkning idag är torv en viktig råvara. Torv har en oerhört bra förmåga att hålla fukt och näringsämnen, vilket gör den idealisk för odling.

Torven ger dock negativa konsekvenser för klimatavtrycket. Därför arbetar vi aktivt med att försöka hitta ersättningsråvaror. Det finns ingen lätt lösning för detta utan vi tror att det kommer behövas många alternativ.  I arbetet med att hitta ersättningsråvaror strävar Econova ständigt efter att använda återvunna organiska material och råvaror från närregionen i våra produkter som ersättning. Ett av de materialen är Fibermull.

Fibermull  

Fibermull är en biprodukt från pappersmassatillverkningen och har visat sig fungera utmärkt som en del i en färdig jord och är något som Econova använt med gott resultat i närmare 40 års tid .

Fibermull hjälper till att hålla fukt och näring, men är samtidigt relativt tung och innehåller, beroende på var träden vuxit, olika mängd tungmetaller. Detsamma gäller andra flöden från skogen som exempelvis barkmull.

 

Utmaningar

Att gå från torvberoende till mer cirkulära produkter innebär att det finns en utmaning att jorden inte kommer se exakt likadan ut som vi är vana vid historiskt. Cirkulära flöden innebär att jorden kan ha olika struktur, färg, PH-värden. Den kan också innebära rester från jordbruk osv.

För Econova är kvalitet mycket viktigt. Vi tar gärna emot goda tankar och tips på vilka material som skulle kunna hjälpa oss att minska vårt torvberoende. Var tror ni att de råvaruflöden i tillräckliga volymer och av godtagbar kvalitet som kan hjälpa oss att fortsätta sprida odlingsglädje kan finnas?

Hör av er till oss så hjälps vi åt att ta fram framtidens bästa jord!

Econova är en innovativ aktör inom återvinning och biobränsle. Med varumärket Weibulls i spetsen är vi det ledande trädgårdsföretaget i Norden.

Econova, Box 90, 616 21 Åby, Sverige

Telefon: 011-36 81 00

Följ oss

Skapad av DIGITALCAP